Vajinismus

Vajinismus

Vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılması nedeni ile cinsel birleşmenin gerçekleşememesi veya acı ve ağrı olması nedeniyle cinsel ilişkinin tamamlanamamasına vajinismus denir. Vajina girişini çevreleyen kas grubuna “Pubik kaslar” denir.Bunlar düz kaslardır ve refleks olarak çalışırlar.Bu sebeple vajinismusta yaşanan kasılmalar istem dışıdır ve kadının kontrolünde değildir.

  • Birleşme sağlanıyor ancak hareket etmek canınızı acıtıyor ve durmak zorunda kalıyorsanız
  • İstemenize rağmen hiç kimseyle tam olarak birleşme yapamadıysanız
  • Hiç jinekolojik muayene olamadıysanız
  • Pek çok kez ilişkiye girmeyi denemenize rağmen hala bakireyseniz
  • Gerçekten ilişkiye girmek istediğinizde bile vajinanızı sıkıyor gibiyseniz
  • Cinsel ilişkiyi tamamlayamıyorsanız
  • Tam olarak birleşme sağlamak için çok zorlanıyorsanız
  • Eşim içime girmeye çalışınca duvara çarpmış gibi oluyor ifadesi varsaİlişkiye girme teşebbüsünde yanıcı tarzda acı oluyorsa
  • Tampon yerleştiremiyorsanız
  • Bugüne kadar hiç acısız birleşme yaşamadıysanız.

Vajinismus

Vajinismus, ilk cinsel ilişki girişimi sırasında, jinekolojik muayene sırasında ya da tampon kullanma girişimi sırasında ortaya çıkabilmektedir. Pubik kaslar kasılarak vajinanın açılmasını engeller ve cinsel birleşmenin oluşmasına engel olurlar.Kasılma oluşursa cinsel birleşme ya imkansız hale gelir ya da şiddetli acı oluşur.Genellikle vajinal bölgeye müdahale sona erdiğinde kaslar rahatlar ve normale döner.Pubik kasların kasılması kişinin isteği dışında gerçekleşmektedir, kişi her ne kadar uyanıkta olsa durum bilinç dışı gelişir.Bu istem dışı kasılmaların bir çok nedeni olabilmektedir, genellikle fiziksel ve duygusal faktörlerin birleşmesi sonucu oluşmaktadır. Bu kasılmalar aslında vücudun kendini korumaya yönelik savunmasıdır. Vajinismus yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır ve kadından kadına farklılıklar gösterebilmektedir.Vajinismus hastası çoğu kadın ilişkiye girememekten ötürü yoğun utanç duygusu hisseder ve sıkıntılarını paylaşmak istemezler. Durumu başkalarına anlatmak onları rahatsız edebilmektedir.Vajinismusun nedenlerini, sonuçlarını ve nasıl tedavi edileceğini bilmemek çiftlerin hayal kırıklıkları yaşamalarına neden olur ve her iki tarafıda psikolojik ve fiziksel olarak yıpratır.

Vajinal kasılmanın nedeni asıl olarak tamamen psikolojiktir; Yıllarca, cinselliğin kadınlar için zarar verici, kötü, aşağılayıcı, yalnızca erkeklerin faydalandığı, kadınların kaçması gereken bir şey olarak yetiştirilen bir genç kız, bu ilişkiyi yaşayacağı sırada bilinçaltına yerleşmiş bu yanlış fikirleri istemeyerek de olsa hatırlayacak, ilişkiye girmekten rahatsızlık duyacak ve kasılacaktır.Bir başka sorun olan kızlık zarının korunması fikri de, genç kızlarımızı evleninceye kadar yaşayacakları veya yaşadıkları cinsel yaklaşımlarda tek fikir olan ‘ aman zarıma bir şey olmasın ‘ dürtüsüyle yaşadıkları ve şartlandıkları gerginlik yine ilişki kuracakları zaman önlerine çıkacak ve yılların şartlanması işlevini devam ettirecektir.Bunların yanısıra filmlerde ve romanlarda veya insanların kulaktan dolma yanlış olarak edindikleri cinsel bilgilerle, ilk ilişki sırasında ve kızlık zarının yırtılması sırasında korkunç bir acı duyacakları fkri, onları ilişkiden uzaklaştırmakta, soğumakta ve kasılmalarına sebep olmaktadır. Cinsel organının boyutlarına yönelik kaygılar,aile ve arkadaş çevresinden alınan yanlış bilgiler, hastanın bu endişesinin artmasına ve vajinismus gelişmesine zemin hazırlamaktadır. Bir diğer faktör de; cinsel tacize veya tecavüze uğramış bayanlarda cinselliğin bu olayı hatırlatmasına bağlı olarak kasılmaların olmasıdır.

  • Sosyal Psikolojik nedenler Cinsellikle ve cinsel kimlikle ilgili yanlış inanışlar
  • Cinsel ve genital organlarla ilgili eksik ve hatalı bilgiler
  • Aşırı kuralcı katı bir toplum düzeni içinde yaşama
  • Katı sosyal ahlak kuralları ve tabular
  • Suçluluk, ayıp, günah gibi kavramların bilinç altına yerleşmesi
  • Bilinç altında penisin vücuda girişine karşı bir korkunun olması
  • Tecavüz, cinsel taciz, cinsel travma
  • İlk cinsel ilişkide ağrı beklentisi
  • Cinsel ilişkiyi günah olarak değerlendiren katı dini eğitim ve sonrasında suçluluk, ayıp, günah kavramlarının bilinçaltına yerleşmesi
  • Baskıcı otoriter baba
  • Baba-kız,anne-kız ilişkisinde güçlükler
  • Zayıf güçsüz anne
  • Cinselliği değersizleştiren ve aşağılayan aile
  • Kızlık zarı yitirme korkusu
  • Gebe kalma korkusu, cinsellikten kaçınma vs. gibi psikolojik nedenler vardır.Bunlar temel etkenler olmakla birlikte psikolojik tablo incelendikçe altta yatan nedenler ve patoloji daha geniş bir içerik sergileyebilmektedir.

Nedeni ne olursa olsun eğer çiftler işbirliğine açık ve istekliyse vajinismus her zaman tedavi edilebilir.Önemli olan tedaviyi istemek bunun için seksüel terapi merkezlerine baş vurmaktır.

Vajinismusda Tedavi

Türkiye’de Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği’nin yapmış olduğu bir çalışmaya göre her on kadından birinde vajinismus sorunu bulunmaktadır. Hasta ve eşi için sıkıntılı olan bu durum, genellikle ailelerden ve arkadaş çevresinden yıllarca saklı tutulmaktadır.Bu durum bir süre sonra eşlerin anlayış durumuna göre ya boşanmayla sonuçlanmakta yada çiftler cinselliğe duyarsızlaşarak cinsel soğukluk çıkmazına girmektedirler. Vajinismus sorununa sahip çiftlerde tedaviye yönelim,çoğu zaman artık aileye yeni bir bireyin eklenmesi sözkonusu olduğu durumlarda artmaktadır. Tedavi sürecinde deneyimli,bilgili ve tecrübeli bir ekiple çalışmak esasdır.Öncelikle hasta ve eşi ile iyi, rahat, samimi ve güvene dayalı bir ilişki kurulmalıdır.Eşlerin birlikte bu tedaviye katılımları başarıyı getirir.Psikolojik sorunları anlamak ,altta yatan nedene ulaşmak iyi bir psikoterapi ile mümkündür.Bu duruma göre, farklı sayıda seansı gerektirir.Hipnoz yöntemide hastanın bilinçaltına inmek ve çekincelerini anlamak için kullanılmakta olan bir yöntemdir.Buradaki amaç, kişinin korkularının ve kaygılarının ilk önce düşüncede aşılmasını sağlamaktır.Çünkü, vajinismusun temelinde olumsuz cinsel düşünceler vardır.Bunların keşfinde ve tedavisinde hipnoz kullanılır.Kişi, bu sayede kendini, cinsellikle ilgili düşüncelerini farkeder,onun yerine olumlu cinsel düşünceleri oluşturur. Bunların yanısıra kişiye rahatlama ve gevşeme egzersizleri ve kaslarını n kasılmalarını kontrol altına almalarını sağlıycak egzersizlerde öğretilmektedir. İyileşme aşamalarında hasta ile irtibat koparılmamalı hastanın size her zaman çekinmeden ulaşmasını ve hatta seanslar arasında sorunu olmasa bile sizle bağlantı kurmasını sağlamanız hastanın güvenini ve terapiye uyumunu arttıracaktır.

Sık Sorulanlar

Aşılama veya Tüp bebek yaptırabilirmiyiz?

Evet yaptırabilirsiniz,ancak bu hiçbir doktorun onaylamadığı bir durumdur.Yanlış bir yaklaşımdır.Bir bebek dünyaya getirmeden önce sağlıklı ,mutlu ve huzurlu bir beraberlik yaşıyor olmalısınızki yeni bir canlıya sağlıklı,huzurlu bir ortam sunabilesiniz. Ayrıca vajinismus gebe kalmaya engel bir durum değildir,cinsel birlikteliğe yada kaliteli, uyumlu bir cinsel birlikteliğe engeldir.Yüzeysel olan bir cinsel birleşmede eğer vajen girişine boşalma oldu ise sperm içeri ilerleyebilir ve kadın gebe kalabilir.

Normal Doğum yaparsam sorunum geçer mi?

Hayır.Normal doğum yapınca vajen kaslarının gevşeyip açılacağı ve cinsel birleşmenin daha kolay olacağı yönündeki düşünce yanlıştır.Çünkü sorun vajinanın dar ve küçük olması değil, kadının kendi korku ve çekinceleri nedeniyle istemsiz olarak vajen kaslarını kasmasıdır.